Mari sau mici, dacă aţi găsit ceva în ghetuţe înseamnă că aţi fost cuminţi şi Moş Nicolae a trecut pe la voi.
Sfântul Nicolae s-a născut în cetatea Patara din ţinutul Lichiei în Asia. De mic copil, Sfântul Nicolae (în limba greacă înseamnă biruitor de popor) uimea cu minunile făcute, dovedindu-se un ales a lui Dumnezeu. După ce i-au murit părinții, Nicolae şi-a împărțit toată averea săracilor și a ctitorit mănăstirea Sionului aflată lângă Mira, capitala Lichiei. În ultima parte a vieţii sale, Sfantul Nicolae s-a retras la mănăstirea Sionului, unde a şi fost înmormântat în anul 352 pe data de 6 decembrie. Opt ani mai târziu împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul Sfântul Nicolae. Împrăştiindu-se vestea că din mormântul său izvorăşte mir, creştinii de pe tot pământul au facut pelerinaje, vindecându-se de boli incurabile și având parte de tot felul de minuni.
Foarte cunoscută este pilda celor trei surori, cărora Nicolae le-a dat bani pentru a nu cădea în desfrâu din cauza sărăciei.
În Transilvania Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este unul dintre cei mai populari sfinţi. În popor se spune că Sân-Nicoară poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori. Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită.
Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.
Le spunem „La Mulţi Ani” tutor celor care sunt apelaţi cu Nicolae, Nicu, Nicuşor, Nicoleta, Lae, Leta, Niculina, Niculiţă, Liţă !
La Mulţi Ani ! Nicolae Plută, Nicuşor Stanciu, Nicolae Furdui Iancu, Lae Drăghici şi mulţi alţii…