FLORIAN HADA-”fiecare lucrare trebuie făcută cu simț de raspundere”

FLORIAN HADA-”fiecare lucrare trebuie făcută cu simț de raspundere”

- in Actualitate, Interviu
915
0
Spread the love

Dupa ce intri in Hapria si apuci sa treci de bolta, faci prima la dreapta si cum sui pe grui la ase cam 150 de metri tot pe dreapta am gasit o gospodarie unde  ……va invit sa cititi mai bine interviul sa vedeti despre ce este vorba:

 Redactia Ciugudeanul: Buna ziua Florian te rog ne spui câteva cuvinte despre tine și cum a plecat povestea asta faină pe care am găsit-o la HĂPRIA?

   F.H. : Bună ziua! Mă numesc Florian Hada, am 41 de ani și cultiv plante aromatice și legume naturale, netratate cu pesticide. Am făcut o perioadă service pentru calculatoare, apoi am fost profesor de limba română, dar de câțiva ani mă ocup exclusiv de plante. Anul trecut am absolvit și Facultatea de Horticultură. Am început să mă ocup de plante printr-un complex de împrejurări. În copilărie mi-am petrecut toate vacanțele la țară, în satul Straja, dar apoi am pierdut treptat contactul cu natura. Părinții mei s-au mutat acum 10 ani la Hăpria și am început să petrec tot mai mult timp în grădină. Inițial am cultivat căpșuni, dar am întâmpinat probleme cu desfacerea și am renunțat. Apoi am început să cultiv flori anuale și plante aromatice. De trei ani fac doar asta. Din acest an am început să cultiv și legume: roșii, ardei, castraveți, salată, ceapă verde. Am două solarii, unul mic, cu mese de cultură, unde cultiv plantele aromatice la ghiveci, și unul mai mare unde cultiv legume. Mă încăpățânez să nu folosesc pesticide. Este dificil, dar se poate.

Redactia Ciugudeanul: Se poate întreține o familie din tipul ăsta de afacere?

F.H.: Da, se poate, dar nu este ușor. De trei ani, de când mă ocup exclusiv de horticultură, doar anul acesta am reușit să am profit. Trebuie să fii foarte hotărât, să nu renunți în situații critice (au fost mai multe). Și este foarte importantă susținerea familiei. Din fericire soția mea a avut încredere în ideea mea, lucru care m-a ajutat să merg mai departe.

Redactia Ciugudeanul:  Are răsadul secretul lui anume?

 F.H.: Asta e o întrebare mai tehnică. Nu sunt neapărat secrete. În primul rând trebuie să cunoști cerințele ecologice ale fiecărei specii (temperatură, lumină, umiditate). Este foarte important să folosești semințe de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe. Eu folosesc la răsaduri turbă în loc de pământ. Astfel se dezvoltă mai bine, turba are o capacitate bună de absorbție a apei. Trebuie acordată mare atenție la detalii, fiecare lucrare trebuie făcută cu simț de răspundere. Un alt aspect se referă la perioada în care semănăm, adică nici prea devreme, nici prea târziu, din nou, în funcție de specie.

Redactia Ciugudeanul: Există ordine și disciplină când e vorba de genul ăsta de afacere sau pasiune

F.H.: Absolut! Când lucrăm cu plante trebuie să ținem cont de faptul că ele sunt ființe vii. Astfel, funcționăm în funcție de ritmul lor. Nu putem să nu le udăm câteva zile pentru că nu avem timp. Nu putem să nu aerisim solarul când sunt temperaturi de 45 de grade. Trebuie să le acordăm toată atenția. Este nevoie de ordine și disciplină în ceea ce privește plantele, dar este nevoie și pentru desfacere. Trebuie respectat standardul cu care ți-ai obișnuit clienții, să nu faci niciodată rabat la calitate, să respecți programul de livrări.

Redactia Ciugudeanul: Familia ta se implică în ceea ce faci sau asta este o chestie pur personală a fiecărui membru?

 F.H.: Da. Am spus mai sus că soția mea m-a susținut moral, dar și financiar. Tatăl meu mă ajută foarte mult cu diverse lucrări. Este nevoie de susținerea celor din jur. Singur este foarte greu, dacă nu imposibil de realizat așa ceva.

Redactia Ciugudeanul: Dacă mâine ai fi contactat de un brand mare și ar spune să îți mărești capacitatea de lucru de 10 ori ai accepta? și crezi că s-ar mai păstra calitatea produselor?

 F.H.: Nu aș accepta sub nici o formă. Solariile mele au o suprafață de 300 m pătrați. Pentru mine este suficient. La o suprafață mai mare ar fi nevoie de forță de muncă suplimentară, ceea ce este o problemă la noi, mai ales în acest domeniu. La suprafețe mari este aproape imposibil să mai produci legume curate. Deci nu ar mai fi aceeași calitate.

Redactia Ciugudeanul:  Cum te intelegi cu vecinii din Hapria?

 F.H.: Cunosc putini oameni in Hapria,dar cu cei pe care ii cunosc ma inteleg foarte bine.Cu vecinul Miron ne ajutam mult reciproc.

Redactia Ciugudeanul:  Ce pasiuni mai ai inafara de horticultura?

 F.H.:Am mai multe pe langa plante.Astea sunt ,nu neaparat in ordinea importantei:limbi straine(greaca si chineza pe langa cele uzuale),astronomia,lectura (citesc mult si exclusiv SF),ma joc cand am timp pe play station si colectionez figurine(cowboy si indieni din plastic de pe vremea copilariei).Cam atat.

Redactia Ciugudeanul:  ECOLOGIC, NATURAL, CUM TI-AI DESCRIE PRODUSELE?

 F.H.: Naturale, da. Am spus că nu folosesc pesticide de nici un fel. Este dificil, dar se poate face. Folosesc gunoi de grajd și apă cât este nevoie. Și, fără să mă laud, pun și suflet. Legumele pe care le-am cultivat anul acesta au fost foarte apreciate de clienții mei, chiar dacă de…  sunt puțin mai scumpe. Și asta e cel mai important.

Redactia Ciugudeanul: Multumim frumos a fost o placere sa stam de vorba .

F.H. Si eu va multumesc !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like

Secretara de la Federația Română de Canotaj a primit mai mulți bani după desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Paris decât multiplul campion la natație David Popovici. 

Spread the love Fostul ministru Eduard Novak a