INTALNIRE IN REGIUNEA CENTRU PENTRU PREGATIREA PERIOADEI DE FINANTARE 2021-2027

INTALNIRE IN REGIUNEA CENTRU PENTRU PREGATIREA PERIOADEI DE FINANTARE 2021-2027

- in Actualitate, Uncategorized
301
0
Spread the love

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru organizeaza azi, 29.01.2020, o intalnire pentru a pregati documentele necesare viitoarei perioade de finantare 2021-2027. Intalnirea are loc la Primaria Sibiu si participa circa 50 de reprezentanti ai primariilor din cele sase judete ale regiunii, alaturi de reprezentanti ai societatilor de transport si ai asociatilor de dezvoltare urbana. Dezbaterea  propusa celor prezenti, este pe tema dezvoltarii teritoriale a Regiunii Centru. Evenimentul aduce impreuna organizatii din Regiunea Centru, membre ale Grupului de lucru al proiectului E-MOB si ale Grupurilor de lucru tematice: Dezvoltare urbana durabila si Infrastructura si dezvoltare teritoriala, constituite pentru elaborarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru (PDR Centru) pentru perioada 2021-2027.

Planul de Dezvoltare Regionala Centru este un document la care lucram alaturi de reprezentatii primariilor, consiliilor judetene, reprezentantii altor entitati publice, ai societatii civile si ai mediului de afaceri din regiune.  De anul trecut am inceput sa organizam astfel de discutii si sa lucram la elaborarea Planului, care va fi aprobat de catre factorii de decizie din Regiunea Centru. Aceste dezbateri sunt foarte importante, deoarece trebuie sa fie cat mai aplicate pe nevoile de dezvoltare locale si regionale, PDR Centru fiind documentul care justifica necesarul de finantare pe tipuri de interventii, din fondurile alocate Romaniei din Politica de Coeziune a Uniunii Europene. In acest moment, din analizele pe care le-am realizat la nivel regional, consideram ca pentru perioada de finantare 2021-2027 avem deja pregatite pentru solicitare de finantare, aproape 200 de proiecte care au nevoie de peste 330 milioane euro – Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alocarea totala de fonduri propusa de Comisia Europeana pentru Romania pentru perioada 2021-2027, in preturi curente, este de 30,60 miliarde Euro, cu 8% mai mult decat in perioada 2014-2020, iar investitiile in dezvoltare regionala se vor axa mai ales pe primele doua obiective europene. Investitiile politicii de coeziune, in perioada 2021-2027 se vor axa pe cinci obiective prioritare, respectiv ”O Europa mai inteligenta” (inovare, digitalizare, transformare economica si sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii), ”O Europa mai verde” (fara emisii de carbon, punerea in aplicare a Acordului de la Paris si investitii in tranzitia energetica, energia din surse regenerabile, combaterea schimbarilor climatice ), ”O Europa conectata” (retele strategice de transport si digitale), ”O Europa mai sociala” (realizarea pilonului european al drepturilor sociale si sprijinirea calitatii locurilor de munca, a invatamantului, a competentelor, a incluziunii sociale si a accesului egal la sistemul de sanatate), ”O Europa mai apropiata de cetatenii sai” (sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local si a dezvoltarii urbane durabile in UE).

Intalnirea de azi are ca scop prezentarea si consultarea actorilor regionali cu privire la directiile strategice din PDR Centru 2021-2027, privind dezvoltarea teritoriala si dezvoltarea urbana a Regiunii Centru. In acelasi timp, se va prezenta si proiectul ,,E-MOB– Integrated actions towards enhanced e-mobility in European Regions/ Actiuni integrate pentru cresterea e-mobilitatii in Regiunile din Europa”, proiect finantat prin programul Interreg Europe care vizeaza imbunatatirea instrumentelor de politica din domeniul mobilitatii electrice, cu accent pe introducerea solutiilor de mobilitate in sistemele de transport de calatori de la nivelul regiunilor partenere.

Tot in cadrul intalnirii vor fi detaliate propunerile Comisiei Europene privind finantarea dezvoltarii urbane integrate, a mobilitatii si conectivitatii din fondurile structurale si de investitii alocate Romaniei, dar si aspecte privind abordarea dezvoltarii teritoriale in Politica Agricola Comuna.

Pentru pregatirea viitoarelor proiecte, pe parcursul intalnirii, reprezentantii municipiilor si oraselor, vor prezenta si propriile experiente si provocari in dezvoltarea urbana integrata, plecand de la propriile strategii si finantarile accesate in perioada de programare 2014-2020.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like

Lucrările de extindere, modernizare și dotare a ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au fost finalizate

Spread the love A fost finalizat proiectul ”extindere,