IN CARTIERUL TILISCA VA FI AMENAJAT UN NOU PARC, CU LOCURI DE JOACA, TERENURI DE SPORT, ALEI DE PROMENADA SI PISTE DE BICICLETE
Spatiul unde va fi construit noul parc se afla in imediata apropiere a cartierului Tilisca, fiind delimitat de strazile Preot Bacca si Sacel, urmand sa deserveasca, prin integrarea cu alte proiecte de infrastructura locala, comunitatea din acest cartier al municipiului Sibiu. Contractul de finantare – pentru transformarea intr-un parc modern a unui teren care in trecut a fost ocupat cu deseuri din constructii – a fost semnat la sediul Primariei Municipiului Sibiu, de catre doamna primar Astrid Cora Fodor si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Noua structura de recreere din oras, ce va cuprinde locuri de joaca, terenuri de sport, alei de promenada, piste de biciclete si multe alte facilitati, va fi realizata cu o investitie in valoare totala de peste 14,77 milioane lei, din care aproximativ 13,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile REGIO .
“Un element esential pentru calitatea vietii in Sibiu este existenta unor zone verzi cat mai generoase si mai bine amenajate, pentru confortul sibienilor si pentru a creste calitatea mediului in oras. Parcul Tilisca va fi al doilea cel mai mare parc al Sibiului, totalizand 6,2 hectare de zona verde. De asemenea, este primul proiect de reconversie urbana pe care Primaria Sibiu il initiaza, transformand un fost spatiu de depozitare a materialelor de constructii intr-un parc pentru promenada si agrement”, a declarat doamna Astrid Cora Fodor, Primarul municipiului Sibiu.
Proiectul ”Crearea unui parc in zona cartierului Tilisca” presupune crearea si dotarea unei zone verzi cu utilitati de recreere si petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului si plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”. Se vor executa lucrari de stabilizare a versantului si crearea unui sistem de scari, ce vor oferi accesul in zona de promenada dinspre strada Sacel. Pe suprafata complet reamenajata se vor crea alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice, se va construi o fantana arteziana si se va crea un teren de sport multifunctional, care va avea amenajat un teren de minigolf. In cadrul parcului vor fi delimitate si dotate cu echipamente specifice o zona de joaca pentru copii, dar si o zona de fitness in aer liber, precum si una pentru o mini-tiroliana. Parcul va avea mobilier urban complet nou, panouri informative, cismele, suporti pentru parcare biciclete, propria retea Wi-Fi si sisteme de supraveghere video a spatiilor amenajate. Terenul obiect al investitiei va fi complet racordat la utilitatile publice, va avea propriile sisteme de irigatii, de iluminat si de supraveghere video, fiind amplasate inclusiv toalete cu igienizare automatizata. Prin acest proiect va fi amenajata si strada Preot Bacca, pe tronsonul cuprins intre strada Islazului si strada Sacel, inclusiv retelele de apa si canalizare din corpul acesteia.
”Pentru municipalitatea din Sibiu, in precedenta perioada de finantare am avut incheiate 10 contracte, prin care s-au atras peste 11,5 milioane euro, care au asigurat dezvoltarea acestui important pol urban din Regiunea Centru. S-au reabilitat obiective locale importante si unitati de invatamant, s-a investit in infrastructura de transport, dar si cea medicala. Acum, pe programul REGIO 2014-2020, avem deja contractate 15 proiecte, prin care se vor folosi sume totale de peste 27 milioane euro, in timp ce alte 7 proiecte, cu o suma totala de peste 190 milioane lei sunt in faze avansate de evaluare si contractare. Administratia publica locala investeste in eficientizare energetica, in reabilitarea si modernizarea infrastructurii locale de transport si a celei de petrecere a timpului liber, iar multe proiecte au diverse componente de tip “smart”, cum ar fi toaletele cu igienizare automata si stalpii de iluminat “inteligenti” din noul parc Tilisca. Pentru acest proiect, spatiile de recreere proiectate presupun cresterea diversitatii si eliminarea monotoniei din spatiile urbane, in vederea cresterii posibilitatilor de relaxare si de deconectare de la tumultul cotidian pentru cetateni”, a precizat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Sibienii au raspuns la chestionarul „Care sunt provocarile Sibiului?”, cu ocazia elaborarii Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana Durabila a Municipiului Sibiu (SIDU 2023). Una dintre cele mai mari provocari identificate de catre respondenti a fost considerata lipsa unei oferte variate de petrecere a timpului liber, care sa treaca dincolo de valoarea ofertei culturale a orasului si care sa fie sustinuta de o infrastructura adecvata. Prin intermediul unei abordari integrate teritorial, Municipiul Sibiu obtine acum finantare nerambursabila, pentru reconversia functionala si reutilizarea unui teren degradat, vacant si neutilizat din interiorul municipiului, practic pentru transformarea acestui teren din cartierul Tilisca intr-o zona moderna de agrement, potrivita pentru petrecerea timpului liber si dorita de comunitatea locala.
Cererea de finantare cu titlul ”Crearea unui parc in zona cartierului Tilisca” a obtinut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operational Regional (REGIO) 2014-2020, Axa Prioritara 4, Prioritatea de Investitii 4.2. – Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totala a investitiei este de 14.774.796,73 lei, din care suma nerambursabila solicitata este de 13.452.602,12 lei, diferenta fiind reprezentata de contributia Primariei sibiene la cheltuielile eligibile si la cele neeligibile ale proiectului. Se estimeaza ca lucrarile sa se finalizeze pana in data de 30 noiembrie 2022.