PESTE 10 KM DE NOI PISTE DE BICICLETE, PESTE 10.000 MP DE TROTUARE MODERNIZATE, UN SISTEM DE MONITORIZARE A TRAFICULUI URBAN, O PARCARE SUPRAETAJATA IN ”BARTOLOMEU” SI DOUA GRADINITE MODERNE IN ”TRACTORUL”
Municipalitatea din Brasov investeste sustinut, in ultimii 10 ani, in modernizarea sistemului de transport, pentru cresterea mobilitatii persoanelor, bunurilor si serviciilor in cel mai mare oras din Regiunea Centru. Astazi, 10 martie 2020, au fost semnate contractele de finantare pentru inca cinci proiecte pregatite de edili, prin care se vor oferi noi posibilitati de petrecere a timpului liber, dar si noi posibilitati de circulatie, nepoluante, pe doua trasee, ce insumeaza mai mult de 10 kilometri pentru biciclisti. De asemenea, se va moderniza sistemul de monitorizare a traficului urban, in completarea proiectului similar derulat in perioada 2007-2013, care a asigurat monitorizarea spatiilor publice. Nu in ultimul rand in doua mari cartiere ale orasului vor fi realizate investitii importante pentru cetateni: o parcare supraetajata in ”Bartolomeu”, unde vor exista si statii de reincarcare a automobilelor electrice, precum si doua gradinite moderne in ”Tractorul”, pentru aproximativ 400 de copii si 60 cadre didactice. Toate aceste investitii sunt posibile prin finantarile alocate in cadrul Axei Prioritare 4 a Programului Operational Regional REGIO 2014-2020, pentru dezvoltarea urbana durabila a municipiilor resedinta de judet.
Vorbind despre aceste contracte, domnul George Scripcaru, primarul municipiului Brasov, a precizat: ”Astazi semnam alte 5 contracte de finantare de aproape 110 milioane de lei, care vizeaza doua dintre principalele obiective de dezvoltare ale Municipalitatii pentru perioada urmatoare, cel al mobilitatii urbane, cu accent pe transportul alternativ, si educatia. Sunt proiecte care isi propun sa asigure brasovenilor, o mobilitate crescuta, cu un transport ecologic, si, implicit, un aer mai curat, dar si cresterea calitatii serviciilor in educatia prescolara. Avand in vedere ca 98% din valoarea eligibila a acestor proiecte o reprezinta fonduri nerabursabile de la Uniunea Europeana, putem spune ca si in acest exercitiu financiar dezvoltarea orasului nostru se bazeaza, in principal, pe atragerea de fonduri nerambursabile si mai putin pe sumele colectate de la cetatenii Brasovului. In acest fel, vom avea un oras la standarde europene, fara a pune presiune pe brasoveni. Odata cu semnarea acestor proiecte vom demara elaborarea caietelor de sarcini si sper, in cel mai scurt timp, sa demaram procedurile de achizitie. In perioada urmatoare vom semna si celelalte proiecte de finantare, astfel ca si in acest exercitiu finanicar, Brasovul a reusit sa atraga toate fondurile puse la dispozitie, inclusiv pentru proiecte care initiale erau trecute in rezerva”.
Semnarea contractelor de finantare a avut loc la sediul Primariei Municipiului Brasov, in prezenta Presedintelui Consiliului Judetean Brasov – Adrian Vestea si a Secretarului de Stat din cadrul MLPDA – Mihail Vestea, documentele contractuale fiind semnate de domnul primar George Scripcaru si de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Edilii brasoveni si-au propus sa finalizeze implementarea pentru trei din cele cinci contracte de finantare in anul 2021, investitiile pentru parcarea din Bartolomeu urmand sa se finalizeze la jumatatea anului 2022, iar cele pentru sistemul de monitorizare a traficului sunt programate sa se incheie in decembrie 2022. Valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 107 milioane lei, prin care se solicita fonduri nerambursabile in valoare cumulata de peste 21,5 milioane euro. Detalii privind aceste cinci proiecte se regasesc in Fisele tehnice atasate prezentului material de presa.
”Pentru municipiul Brasov avem deja semnate opt proiecte, a caror valoare totala depaseste 48 milioane euro. Acestea se concentreaza pe dezvoltarea sistemului de transport si pe investitii edilitare in domeniul invatamantului. Acestea vor fi completate cu inca sase noi proiecte, care vor completa investitiile in structuri dedicate transportului urban, dar si pe cele pentru invatamant, prin construirea unei noi crese si eficientizare energetica a Colegiului Tehnic Transilvania. Cert este ca valoarea totala a tuturor proiectelor care vor fi implementate pana in anul 2023 in acest important municipiul al Regiunii Centru va depasi 76 milioane euro, respectiv aproape de doua ori mai mult decat in perioada 2004-2013. Acest lucru demonstreaza ca se pune foarte mare accent pe sustenabilitate si se urmaresc tendintele de viitor. Suntem convinsi ca municipiul Brasov va deveni un exemplu pentru marile centre urbane, care ofera populatiei facilitati moderne, mijloace de transport de ultima generatie si spatii de invatamant adaptate noilor cerinte educationale”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
Detalii Contracte de finantare REGIO:
Prin proiectul cu titlul „Construire park & ride – Bartolomeu”, pe soseaua Cristianului se va construi o cladire cu destinatia de parcare, tip Park&Ride, sub si supraterana, integrata cerintelor urbanistice pentru zona respectiva. Sistemul de parcare, construit pe o suprafata de circa 6.000 mp, va fi compus dintr-o parcare cu regim de inaltime 2S+P+1E, urmand sa aiba aproximativ 700 de locuri de parcare. Noua parcare va fi dotata cu un sistem de acces automat, ce va asigura controlul si functionarea in siguranta a circulatiei, precum si cu un sistem de gestionare ”smart”, cu afisaj electronic, pentru informarea rapida a utilizatorilor. Tabele electronice vor afisa atat numarul total de locuri de parcare, precum si numarul de locuri libere. Totodata, va exista si un sistem de supraveghere video, pentru evitarea eventualelor incidente, putand fi integrate si alte sisteme electronice care sa faciliteze utilizarea structurii de tip „Park&Ride” prin integrare cu serviciile de transport public. Trebuie mentionat faptul ca parcarea va avea locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilitati si 13 statii de reincarcare a automobilelor electrice si hibride. Valoarea totala a proiectului este de 54.667.427,01 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 53.035.518,65 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a cererii de finantare.
In cazul proiectului cu numele ”Sistem centralizat de monitorizare si control al traficului in Municipiul Brasov”, este vorba despre realizarea un centru de monitorizare si control al traficului in vederea asigurarii fluidizarii si prioritizarii traficului aferent transportului public. Se doreste gestionarea traficului aferent transportului public, prin subsisteme tehnice pentru prioritizarea traficului de transport public si coordonare rutiera, pentru monitorizare si analiza video, inclusiv prin instalarea de echipamente de semaforizare si semnalizare in intersectii, sau a unor puncte fixe pentru realizarea masuratorilor din trafic, in zonele aglomerate. Acest sistem va permite inclusiv optimizarea utilizarii parcarilor, precum si reducerea emisiilor de CO2 in zona urbana, fiind incurajate deplasarile cu mijloacele de transport in comun. Valoarea totala a proiectului este de 32.159.144,66 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 31.333.732,70 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a cererii de finantare.
Sistemul de prioritizare si management inteligent – adaptiv al traficului va include instalarea de echipamente de semaforizare/semnalizare in sensurile giratorii; instalarea unor camere de supraveghere trafic, care vor putea modifica frecventa de trecere a mijloacelor de transport public, sau chiar sa modifice traseele existente, astfel incat sa se satisfaca necesarul de mobilitate al populatiei; instalarea unor puncte fixe pentru realizarea masuratorilor din trafic, pentru numarul de vehicule si poluarea din zonele aglomerate. Echipamentele de monitorizare a traficului vor fi amplasate cu precadere in principalele intersectii si in zonele intens circulate, inclusiv in vecinatatea zonelor pietonale. Centrul de monitorizare si control al traficului va fi amplasat in sediul Primariei din Brasov si va cuprinde toate interfetele cu sistemele si operatorii de management al traficului, precum si software-urile dedicate activitatii.
”Trebuie sa transmit tuturor brasovenilor, din randul carora am pornit catre MLPDA ca, la nivel national, am incheiat anul 2019 prin atingerea obiectivelor propuse in problematica absorbtiei fondurilor europene. Autoritatea de Management pentru POR a realizat tinta de absorbtie pentru anul 2019, inregistrand chiar o depasire cu 15 milioane de euro a valorii ce trebuia realizata, de 670,68 milioane euro eligibili, alocati prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Eforturile comune ale AMPOR, ale ADR-urilor si ale beneficiarilor au condus la realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru Romania. Pe de alta parte, pana la 15 decembrie 2019 am finalizat tehnic 1.477 proiecte finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, din cadrul prioritatilor de investitii adresate IMM-urilor, eficientei energetice a cladirilor rezidentiale si publice, imbunatatirii mediului urban si conservarii, protectiei si valorificarii durabile a patrimoniului cultural, imbunatatirii infrastructurii rutiere si dezvoltarii infrastructurii de sanatate. Municipiul Brasov va atrage peste 76 milioane euro in aceasta perioada, numai prin Programul Operational Regional. Consider ca, prin contractele semnate, prin valoarea lor, prin impactul pe care il vor aduce asupra comunitatii, avem un exemplu vadit al faptului ca echipele care au obtinut aceste rezultate nu au facut pauza si isi continua munca pentru dezvoltarea orasului. In acesti ani si judetul Brasov se dezvolta accelerat, fiind realizate investitii foarte importante in infrastructura de transport si in cea de sanatate, pentru toti locuitorii, dar si pentru cei ce ne viziteaza. Credem ca Romania are nevoie de astfel de exemple bune, prin care se dovedeste ca fondurile europene disponibile sunt investite in proiecte durabile”, a declarat domnul Mihail Vestea, Secretar de Stat in Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei.
Alte date privind contractele de finantare REGIO semnate la Brasov:
Prin proiectele „Realizare infrastructura integrata pentru trafic pietonal si ciclism cu facilitati complementare – Traseu 1” si ”Realizare infrastructura integrata pentru trafic pietonal si ciclism cu facilitati complementare – Traseu 2”, in valoarea totala cumulata de 11.966.045,28 lei se vor amenaja peste 10 kilometri de piste de biciclete si peste 10.000 mp de spatii pietonale, inclusiv 5 puncte de bike-sharing, care vor avea fiecare sisteme de parcare pentru cate 50 de biciclete. Ruta 1 va avea traseul Terminal Poienelor -Str. Poienelor- Calea Bucuresti – Bd. Saturn – Str. Minerva – Str. Zizinului – Str. Crinului – Str. Micsunelelor – Str. Lamaitei – Str. Branduselor – Bd. Al. Vlahuta – Str. Harmanului – Bd. Garii – Bd. Victoriei – Str. M. Kogalniceanu, in lungime de 6 km; iar a doua va permite biciclistilor si pietonilor sa se deplaseze intre zona de agrement „La Iepure“ si terminalul Poienelor, de unde se leaga de Traseul 1 de biciclete.
Punctele de bike-sharing se vor amenaja in zona strazii Molidului, langa parcarea de la terminalul RAT Brasov, pe Bulevardul Valea Cetatii, in zona parcului Racadau, pe strada Carpatilor si in Zona Parcului Industrial Metrom. In fiecare locatie se va amplasa un info-chiosc si o statie automata de inchiriere a bicicletelor, iar un alt info-chiosc se va monta in zona Terminalului Poienelor, in zona bike-sharing-ului propus prin proiectul de pe Traseul 1.
In cazul proiectului ”Construire gradinite in zona Tractorul-Coresi” este vorba de construirea unei cladiri cu functiunea de gradinita, pe strada Ioan Popasu nr. 15; precum si de mansardarea Gradinitei cu Program Prelungit nr. 11, situata pe strada Tudor Vladimirescu nr. 33, in vederea eliminarii supraaglomerarii spatiilor pentru desfasurarea procesului educational si asigurarii unor conditii de siguranta si securitate adecvate pentru copiii inscrisi la gradinita. Astfel se estimeaza cresterea cu 170 de locuri a numarului de locuri in gradinite in cartierul ”Tractorul” din municipiul Brasov, din care 90 de locuri in gradinita nou construita, precum si crearea a 20 locuri de munca in faza de operare a celor doua obiective de investitie. De rezultatele proiectului vor beneficia 390 de copii cu varsta prescolara de pe raza Municipiului Brasov, cu precadere din zona Tractorul-Coresi, care vor utiliza serviciile educationale si de ingrijire moderne. O alta categorie de beneficiari directi ai proiectului consta in personalul angajat pentru servicii de educatie si ingrijire a micutilor, dar si personalul auxiliar necesar desfasurarii activitatii celor doua unitati de invatamant prescolar, in total 58 de persoane. Valoarea totala a proiectului este de 7.888.352,11 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 7.645.061,48 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a cererii de finantare.
Prezent la acest eveniment, domnul Adrian Vestea, Presedintele Consiliului Judetean Brasov, a declarat: ”Dupa cum deja am spus, cred in parteneriate. Iar parteneriatul nostru pentru dezvoltarea judetului Brasov si a municipiului Brasov, cu zona sa metropolitana, este printre cele mai importante pentru administratia locala si judeteana. Se vede interesul pentru dezvoltarea intregii zone metropolitane a Brasovului, pentru un mediu mai curat si european, pentru a intregi imaginea unui municipiu modern, ofertant turistic, cu aer curat si mijloace eficiente de transport. La nivel judetean avem in implementare mai multe proiecte de infrastructura de transport – unele finantate din bugetul Consiliului Judetean, alte prin proiecte europene sau prin Programul National de Dezvoltare Locala – toate fiind oarecum complementare cu cele ale municipalitatii. Pe de alta parte, chiar daca principalul nostru obiectiv ramane realizarea Aeroportului International Brasov, n-am lasat deoparte investitiile in domeniul social. Schimbarile din spitalele brasovene se vad, investitiile facute sunt pentru brasoveni, pentru fiecare dintre noi! Cred ca aici, la Brasov, se poate spune ca administratia inseamna cu adevarat respect pentru cetatean!”