In cadrul evenimentului ”Reuniunea internationala de lucru privind pregatirea proiectelor pentru dezvoltarea zonei montane din Regiunea Centru”, organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru in perioada 9-10 martie, la Brasov, reprezentantii Regiunii Podkarpackie din Polonia si reprezentantii Regiunii Centru din Romania, alaturi de reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai Guvernului Poloniei, au discutat despre posibilitatile de intensificare a actiunilor de la nivel national si regional din toate statele carpatice, in vederea crearii si sustinerii unor instrumente adecvate dezvoltarii durabile a Regiunii Carpatice.
Peste 40 de experti romani si straini au analizat problemele comunitatilor din zona Muntilor Carpati, necesarul de investitii, oportunitatile si provocarile dezvoltarii durabile a zonei montane, in concordanta cu obiectivele ambitioase ale Uniunii Europene si in concordanta cu necesitatea recuperarii rapide a decalajelor de dezvoltare fata de celelalte regiuni europene. Lucrarile evenimentului au fost conduse de Maresalul Regiunii poloneze Podkarpackie (Subcarpatia), domnul Władysław Ortyl, Presedintele Grupului de lucru Interegional pentru Muntii Carpati, in cadrul Comitetului European al Regiunilor, alaturi de conducerea Consiliului Judetean Brasov si de membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, impreuna cu directorul general ADR Centru, care a moderat aceasta reuniune internationala.
”Am avut o cooperare foarte buna cu partea romana, in cadrul Grupului Interregional Carpatic pentru crearea Strategiei Carpatice. As dori sa-mi exprim multumirile deosebite pentru reprezentantii Regiunii Centru in cadrul Comitetului Regiunilor Europene (CoR), care au avut o importanta contributie la adoptarea avizului meu privind Strategia macroregionala pentru Regiunea Carpatica. Acest eveniment de la Brasov vine sa sensibilizeze opinia publica locala si chiar de la nivel european, fiind o actiune realizata in beneficiul initiativei noastre comune. Vad si aici, in Romania, interes si sustinere pentru toate regiunile europene din Carpati, pentru crearea unui instrument adecvat care sa ne sustina dezvoltarea in viitor. Initiativa noastra a devenit matura, acum trebuie mai mult efort, pentru a o promova la nivel european si pentru a realiza proiecte sustenabile care sa-i creasca valoarea”, a declarat domnul Władysław Ortyl, Maresalul Regiunii poloneze Podkarpackie.
Dupa aceasta intalnire de lucru, care s-a desfasurat in dupa-amiaza zilei de 9 martie, in prezenta reprezentantilor Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, precum si ai Ministerului Economiei, in dimineata de 10 martie, Maresalul Ortyl si presedintele Vestea au avut o scurta intalnire informala, impreuna cu conducerea ADR Centru, pentru a stabili jaloanele unei colaborari comune. In cadrul Conferintei de presa care a urmat acestei intalniri, domnii Adrian Vestea si Władysław Ortyl, au prezentat punctul de vedere comun la care au ajuns expertii din cele doua regiuni europene si au semnat un Apel comun al autoritatilor publice locale din cele doua regiuni, adresat la nivel national si european, in sensul ca toti factorii responsabili sa-si intensifice eforturile pentru a obtine o pozitie comuna a statelor carpatice privind crearea cadrului institutional pentru dezvoltarea durabila a zonei Muntilor Carpati. Astfel, semnatarii acestui Apel comun, considera ca regiunile carpatine din Europa vor deveni o voce puternica si bine articulata in cadrul organismelor decizionale de la nivel european. In esenta, se doreste definirea si adoptarea de catre Uniunea Europeana a unei strategii de dezvoltare, apropiata ca si concept de cele patru documente programatice de la nivel macro-regional, ca instrument de intarire a coeziunii teritoriale.
”In cadrul intalnirii noastre am discutat, ca exemple, despre Regiunea Marii Baltice, Regiunea Dunarii, Regiunea Marilor Adriatica si Ionica, sau Regiunea Alpina- EUSALP. Este evident ca exista un interes clar exprimat de catre reprezentantii autoritatilor publice din statele carpatice, pentru initierea unei Strategii pentru Regiunea Muntilor Carpati similare cu cele pentru regiunile amintite. Trebuie sa tinem cont ca, in urma cu doi ani, Grupul Interregional Carpati din cadrul Comitetului European al Regiunilor a adoptat Declaratia pentru elaborarea Strategiei UE pentru Regiunea Carpatica. Acum, in perioada in care, la nivelul Regiunii Centru, implementam Programul Operational Regional 2014-2020, este foarte important sa ne pregatim pentru viitor, sa gasim cele mai bune oportunitati de finantare a nevoilor locale si regionale de dezvoltare. Noi suntem acum in faza in care vom atrage fonduri nerambursabile de peste 1,3 miliarde euro, pana la finalul anului 2023, dar trebuie sa fundamentam foarte bine programele si proiectele de viitor, deoarece conditiile europene evolueaza si nu putem sa ramanem cantonati intr-o zona cu grad mai redus de dezvoltare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Participantii la reuniunea de lucru comuna de la Brasov – la care au participat reprezentantii tuturor judetelor din Regiunea Centru – au ajuns la concluzia ca, pentru dezvoltarea durabila a zonei Muntilor Carpati, este nevoie de o viziune strategica si o coordonare mai buna a diferitelor politici si programe sectoriale sau la nivel regional. Pe de alta parte, este nevoie de programe si proiecte bine definite, realizate intr-un cadru favorabil, care sa aiba in vedere intarirea cooperarii intre statele, regiunile si comunitatile din Muntii Carpati si sa faciliteze implementarea de proiecte de dezvoltare cu o acoperire teritoriala larga. S-a vorbit de crearea unui cadru politico-institutional care sa raspunda nevoilor multiple ale acestei zone, prin adoptarea de catre Uniunea Europeana a unei Strategii pentru Macro-Regiunea Carpatica, prevazut cu o componenta financiara adecvata, de tipul Strategiei pentru Regiunea Alpina.
”Trebuie sa fim constienti de importanta dezvoltarii durabile, pentru toate comunitatile din zona Muntilor Carpati. Avem definite pentru viitoarea perioada obiectivele ambitioase ale Uniunii Europene si am subliniat in intalnirea noastra de lucru necesitatea recuperarii rapide a decalajelor de dezvoltare fata de celelalte regiuni europene. Stim ca Muntii Carpati prezinta o importanta strategica particulara, atat pentru Romania si Polonia, cat si pentru intregul continent european. Dar, tot Muntii Carpati sunt si cei care adapostesc ecosisteme naturale de o valoare unica, cu un nivel ridicat de fragilitate. Cu alte cuvinte, aceasta zona montana are un mare potential economic, dar si restrictii semnificative in ce priveste posibilitatea de valorificare a acestuia. Sper ca, dupa aceasta intalnire de lucru, experienta noastra comuna, acumulata in ultimii ani in cadrul Conventiei Carpatice – atat de catre autoritatile guvernamentale, cat si de cele regionale si locale, pentru toate cele sapte state din zona Muntilor Carpati – sa duca la dezvoltarea durabile a Regiunii Carpatice”, a declarat domnul Adrian Vestea, Presedintele Consiliului Judetean Brasov.