Doua importante investitii pentru comunitatile mai sarace din Sibiu se vor derula cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operational Regional REGIO, derulate la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Este vorba de proiectele prin care edilii vor obtine finantare in vedere realizarii unui centru multifunctional in zona strazii Otelarilor si a unui spatiu multifunctional de recreere si sport in cartierul Gusterita, a caror valoare totala cumulata este de peste 1,7 milioane euro. Fondurile atrase prin contractele semnate de doamna primar Astrid Cora Fodor si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru sunt alocate prin Axa Prioritara 4 a POR 2014-2020, pe Prioritatea de investitii 4.3, care asigura sprijin pentru regenerarea fizica, economica si sociala a comunitatilor defavorizate din regiunile urbane si rurale. Cele doua proiecte se vor finaliza cel tarziu in luna noiembrie 2021.
“Ne continuam investitiile incepute in modernizarea infrastructurii edilitare din cartierele municipiului Sibiu. Am semnat contracte pentru modernizari de strazi, alei, zone verzi si iluminat public. Dar comunitatea are nevoie si de suport, de servicii sociale si educative pentru a se regenera si pentru a se uni. Centrul multifunctional din zona Henri Coanda – Otelarilor va fi primul astfel de obiectiv public care va servi ca spatiu de intalnire, socializare si educare a membrilor comunitatii aflati in situatii dificile, destinat in egala masura copiilor, parintilor acestora si persoanelor varstnice, iar terenul de de recreere si sport din Cartierul Gusterita este destinat copiilor si tinerilor din aceasta zona a orasului, ca sa le oferim cele mai bune conditii pentru practicarea sportului in aer liber. Pe de alta parte, in cladirea ce se va construi langa acest teren vor fi organizate activitati recreative, educationale si de socializare pentru copii si tineri, dar si activitati de informare si consiliere pentru familiile din comunitatile marginalizate”, a declarat doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Ambele proiecte ce obtin finantare REGIO sunt realizate in parteneriat intre UAT Municipiul Sibiu si Directia de Asistenta Sociala Sibiu, avand ca lider de parteneriat Primaria Municipiului Sibiu.
Obiectivele specifice ale proiectului ”Creare centru multifunctional in zona strazii Otelarilor, destinat comunitatilor marginalizate” sunt de a construi aceasta cladire in suprafata desfasurata de peste 1350mp a Centrului, dedicat prioritar comunitatii marginalizate din cartierul Compa – Otelarilor al Municipiului Sibiu, adica pentru aproape 900 de persoane. Noua constructie va fi dotata corespunzator, in vederea desfasurarii de activitati educative, sociale, sportive si recreationale, indoor.
Obiectivele specifice ale proiectului ”Spatiu multifunctional de recreere, sport si educatie activa in cartierul Gusterita” presupun amenajarea unui teren de sport multifunctional destinat copiilor si tinerilor din zona marginalizata a cartierului Gusterita si constructia unei cladiri, in suprafata de peste 140mp si dotarea acesteia pentru desfasurarea activitatilor de grup pentru educatie active. De aceasta investitie vor beneficia direct peste 3500 persoane din cartierul sibian, din care peste 300 copii.
”Municipiul Sibiu este orasul in care se investeste sustinut pentru cresterea calitatii vietii. Potentialul urban de dezvoltare este valorificat de numeroasele proiecte europene derulate de catre Primarie, dar si de la nivel judetean, pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. Prin cele 27 de contracte deja semnate se vor realiza proiecte care vor atrage peste 120 milioane euro, fonduri europene. Acestea vor fi valorizate si prin initiativele locale dedicate imbunatatirii conditiilor de viata pentru comunitatile marginalizate, pentru ca si in cartierele aflate in zone cu risc social oamenii sa simta ca apartin comunitatii sibiene si se dezvolta odata cu aceasta. Iar sustinerea implicarii in viata civica sau sportiva a tinerilor si varstnicilor din aceste zone, va demonstra tuturor locuitorilor rolul benefic al fondurilor europene pentru cresterea coeziunii sociale”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.
Proiectul centrului multifunctional Otelarilor, propune realizarea unei investitii moderne – cu parter, etaj si mansarda – care va avea 120 de locuri pentru copii, tineri, adulti si varstnici. Centrul de zi pentru copiii defavorizati de varsta scolara are in vedere realizarea activitatilor precum: pregatirea temelor scolare, activitati educative, recreative si de socializare, orientare scolara si profesionala, precum si consiliere psihologica. De asemenea, in cadrul centrului vor avea loc activitati de consiliere, pregatire profesionala si sprijin pentru parinti. In cadrul Centrului de zi, pentru persoanele varstnice se vor asigura activitati sociale comunitare si activitati recreative de grup. Cladirea va cuprinde urmatoarele categorii de spatii: 2 sali dedicate activitatilor pentru varstnici, 1 sala de sport, 2 sali de activitati pentru copii si tineri, 3 sali multimedia, 1 ludoteca, 4 birouri pentru asistenti sociali sau consiliere, 3 chicinete, spatii de depozitare, administrative si grupurile sociale aferente. Valoarea totala a proiectului este de 5.456.623,28 lei, din care suma nerambursabila solicitata, reprezentand 98% din cheltuielile eligibile este de 5.347.490,81 lei, respectiv aproape 1,17 milioane euro.
Proiectul de realizare a terenului de sport din Gusterita inseamna reamenajarea unui spatiu in suprafata de peste 2.000mp de pe strada Podului si construirea unei cladiri pentru activitati educative, culturale si recreative, cu facilitati de acces pentru persoane cu dizabilitati si cu dotari adaptate nevoilor beneficiarilor de servicii oferite. Cladirea cea noua si intregul teren vor beneficia de supraveghere video, alarma si paza, inclusive toate utilitatile pentru infrastructura aferenta. Terenul de sport multifunctional este destinat copiilor si tinerilor din zonele marginalizate si va asigura conditiile pentru practicarea fotbalului (pe o suprafata de joc mica), a handbalului, baschetului, tenisului si voleiului. Celelalte spatii exterioare vor fi reamenajate cu zone verzi, copaci si arbusti ornamentali, suprafata totala a terenului deschis fiind de aproape 1900mp.