Atractivitatea municipiului Blaj creste prin strazi reabilitate si o biblioteca noua

Atractivitatea municipiului Blaj creste prin strazi reabilitate si o biblioteca noua

- in Actualitate, Cultura
366
0
Spread the love

Din fonduri nerambursabile Regio !

Cu o valoare totala de aproape 29 milioane lei, un nou contract de finantare intra in implementare si  propune investitii in lucrari ce asigura imbunatatirea infrastructurii din Municipiul Blaj. Din bugetul proiectului, peste 20.900 de locuitori din Blaj vor beneficia de un sediu nou pentru biblioteca municipala, de peste 4,7 km de strazi extinse, modernizate sau construite, de peste 4,4 km spatii pietonale si 4.500 mp spatii verzi extinse, construite sau reabilitate. Contractul de finantare prin fonduri Regio, semnat azi, 4.05.2020, de catre domnul Gheorghe Valentin Rotar – Primarul Municipiului Blaj si domnul Simion Cretu – Director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, va asigura fondurile necesare pentru completarea in urmatorii ani, a numarului de obiective modernizate si construite intr-o localitate care a inflorit si a oferit locuitorilor o calitate mai buna a vietii prin numeroasele proiecte europene sau proprii realizate.

Date proiect:

Necesitatea derularii investitiei prevazute in acest proiect se justifica prin nevoia de imbunatatire si crestere continua a calitatii vietii si, implicit, a nivelului de trai al locuitorilor. Prezentul proiect vizeaza imbunatatirea conditiilor socio-culturale, de educatie si accesul la institutiile relevante de la nivelul comunitatii. Proiectul cu titlul ”Imbunatatirea calitatii vietii populatiei in Municipiul Blaj” are o valoarea totala de 28,791,973.92 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 22,810,666.04 lei, respectiv 4.897.620,19 Euro. Fondurile nerambursabile solicitate provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritara 13 ce vizeaza ”Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii”, Obiectivul Specific ce sustine imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania.

Pentru mine si echipa pe care o coordonez, dezvoltarea municipiului a fost si va ramane mereu un tel si ne vom investi eforturile si creativitatea in a imbogatii paleta de servicii si de beneficii care aduc bunastare cetatenilor din Blaj. Urmarim ca actiunile noastre sa raspunda nevoilor tuturor cetatenilor, fie ca este vorba de lucrarile la drumuri, canalizare, aductiuni de apa, de lucrarile de reabilitare a monumentelor, lacase de cult, de evenimente culturale sau turistice, sau de proiecte de sanatate, educative ori de dezvoltare economica. Consider ca este important sa avem pe langa o infrastructura rutiera si un loc in care sa ne imbogatim sufleteste, sa ne hranim mintile pentru noi vise, idei si proiecte. Sper ca sloganul Blajului – ”Te salut din inima, Roma-mica. Iti multumesc, Dumnezeule, ca m-ai ajutat s-o pot vedea!” sa fie trait de fiecare locuitor sau vizitator al orasului nostru, din ce in ce mai european”, a declarat domnul Gheorghe Rotar, Primarul municipiului Blaj.

”Blajul este un municipiu care a evoluat constant si care, cu perseverenta si seriozitate, a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea elementelor de infrastructura, demonstrand atat viziune, cat si preocupare pentru  binele comunitatii. Proiectele integrate si evenimentele importante care au avut loc in municipiu, sustin atat dezvoltarea economica si sociala a comunitatii, cat si promovarea localitatii in randul cetatenilor din judet si din tara. Fondurile nerambursabile alocate de ADR Centru prin proiectele derulate in actualul exercitiu financiar, POR 2014-2020, au o valoare de aproape 46 milioane lei, dar valoarea totala a investitiilor creste la 53 milioane lei prin contributia angajata de primarie. Acest proiect se adauga celorlalte care sunt deja in implementare si vizeaza extinderea si dotarea unei crese, modernizarea a doua scoli, modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal, precum si realizarea unui parc cu multiple spatii de agrement”, a declarat Simion Cretu Director general ADR centru.

Detalii investitie:

Prin prezentul proiect se propune construirea si dotarea cu echipamente a unei biblioteci municipale, respectiv reabilitarea si modernizarea a trei strazi (Garii, Eroilor, A. Muresanu), precum si crearea de infrastructura rutiera si canalizare in zona Chereteu.

In prezent, Biblioteca Municipala functioneaza intr-o cladire inchiriata. Viitoarea biblioteca ce va avea o o suprafata construita de 630 mp, este formata din subsol, parter si etaj si se va construi in zona Pietei 1848, in vecinatatea unor importante institutii la nivel local. Cladirea va avea o structura de caramida, cu fundatii continue din beton armat, spatiile interioare vor fi finisate pe pereti cu zugraveli lavabile, iar pardoselile se vor finisa cu mocheta, parchet si gresie. Corpurile de iluminat din spatiile de trecere (holuri, acces etc) vor fi realizate cu senzori de prezenta pentru a reduce consumul de energie electrica si vor fi  alimentate de un sistem de panouri fotovoltaice.  Pentru asigurarea accesului pietonal, se vor realiza alei si trotuare finisate cu covor de piatra. Se va realiza pavarea zonei de acces auto cu pavele pentru trafic auto pe pat de nisip. Gazonul va fi de tip sport, cu rezistenta ridicata la tasare, de tip rulouri. Pentru asigurarea irigarii gazonului, se va prevedea un sistem de irigare ce va fi controlat automatizat, alimentat de la reteaua locala.

In ceea ce priveste infrastructura stradala, proiectul vizeaza rezolvarea unor probleme ce vizeaza zonele ce nu sunt acoperite de retele de canalizare si zone mai greu accesibile. Infrastructura rutiera reabilitata vizata se afla intr-o stare tehnica relativ rea, neasigurand conditiile optime derularii unui trafic fluent. Multe din strazile ce vor fi modernizate au durata de exploatare depasita, oferind in unele cazuri conditii de exploatare inferioare strazilor nemodernizate.

La nivelul zonei Chereteu, drumurile sunt formate din pamant, acoperite cu vegetatie, care sunt greu accesibile, iar in conditii meteo nefavorabile circulatia devine aproape imposibila. In aceasta zona, unde se afla si cel mai nou cartier de locuinte, cu un numar de 120 de locuri de casa,  familiile se confrunta cu lipsa sistemului rutier, a trotuarelor si a sistemelor de dirijare a apelor meteorice, dar si absenta retelei de canalizare. In aceasta zona, proiectul prevede realizarea de lucrari de creare a infrastructurii stradale, precum si a retelei de canalizare. De asemenea, se vor amenaja cu spatii verzi, suprafetele rezultate intre limitele de proprietate si bordura exterioara a trotuarelor.

Strazile Garii, Eroilor si Andrei Muresanu deservesc infrastructura celor mai aglomerate cartiere ale municipiului din punct de vedere al populatiei. Starea infrastructurii rutiere impune reabilitari si modernizari, astfel incat rezidentii sa aiba un acces facil in diferitele zone ale municipiului. Lucrarile prevazute in proiect vizeaza reabilitarea strazilor prin realizarea unei imbracaminti realizate din pavaje din dale, amenajarea curbelor la vitezele de circulatie propuse, astfel incat traficul sa se desfasoare in conditii de siguranta si confort; realizarea unor dispozitive de scurgere a apelor corespunzatoare situatiei existente in teren; preluarea si transportul apelor din zona, astfel incat apele sa nu mai stagneze pe carosabil si sa produca disconfort in trafic.

Data estimata de finalizare a lucrarilor prevazute in proiect este 30.04.2023.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like

Alba Iulia Music & Film Festival sub reflectoare: o selecție spumoasă de filme românești, producții care celebrează viața și concerte pentru toate generațiile

Spread the love Între 23 și 25 august,