EXTENSIA ALBAIULIANA A UNIVERSITATII TEHNICE DIN CLUJ-NAPOCA SE MODERNIZEAZA CU FONDURI EUROPENE
O veste buna pentru sute de studenti care se pregatesc la sediul din Alba Iulia al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). In cadrul unui proiect REGIO 2014-2020, institutia de invatamant superior va beneficia de peste 1,9 milioane euro pentru modernizarea si dotarea infrastructurii de educatie a extensiei din Alba Iulia apartinand UTCN. Prin semnarea contractului de finantare care asigura resursele necesare pentru a moderniza si imbunatati conditiile de studiu a mai mult de 550 de studenti, in cadrul proiectului ”Dezvoltarea infrastructurii de educatie si formare la extensia din Alba Iulia, a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, in vederea promovarii invatamantului tertiar universitar”, se vor amenaja doua amfiteatre, sali de laborator, o biblioteca si o sala de lectura, prin resursele gestionate de ADR Centru, in cadrul Prioritatii de investitii 10.1A, Obiectivul specific 10.3 pentru cresterea calitatii in invatamantul universitar.
Proiectul implementat la Alba Iulia de catre UTCN va asigura conditiile necesare pentru o pregatire profesionala de calitate si relevanta pentru nevoile pietei muncii in domenii tehnice. Investitiile presupun reabilitarea, modernizarea, extinderea si dotarea imobilului situat pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 23. Suprafata totala a terenului pe care se afla cladirea este de 2464mp, iar corpul de cladire supus interventiilor a avut in trecut destinatia de cantina scolara. Acum, constructia prezinta numeroase degradari, datorate lipsei interventiilor de intretinere in timp si a infiltratiilor de apa. Cladirea nu mai este utilizata de peste 5 ani si nici nu au fost luate masuri pentru conservarea acesteia.
Prin implementarea proiectului se va realiza reconversia cladirii mentionate in noi spatii de invatamant universitar. Se vor efectua lucrari de extindere, atat in plan, cat si pe verticala. In plan, cladirea isi va mari foarte putin amprenta la sol, respectiv se va muta accesul in cladire de pe fatada de la strada (sud-est) pe fatada din incinta (nord-est). Extinderea pe verticala va consta in amenajarea la parter a doua amfiteatre de cate 150 si 120 locuri, cu un foyer intre ele, precum si a unui etaj, cu sali de cursuri/laboratoare. Intrucat amfiteatrele vor fi prevazute cu gradene, iar grinzile de peste salile de amfiteatru vor avea inaltimi mari, in coltul nordic al cladirii se propune realizarea unui etaj intermediar partial. Etajul intermediar si parterul de sub etajul intermediar vor cuprinde biblioteca si birouri pentru cadrele didactice. Totodata, depozitul de carte al bibliotecii va fi extins si in spatiile de sub gradenele de la amfiteatrul mare.
Valoarea totala a cererii de finantare este de 9.062.634,54 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate pentru realizarea investitiilor este de 8.864.985,09 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului, reprezentand peste 1,9 milioane euro. Echipa de management a universitatii estimeaza ca data finalizarii investitiilor va fi inainte de incheierea anului universitar 2022-2023, respectiv 30 aprilie 2023.
”Avem deja contractate proiecte de modernizare a infrastructurii universitare la Alba Iulia si Tirgu Mures, a caror valoare totala depaseste 55 milioane lei, iar preocuparea pentru astfel de investitii este foarte mare si in celelalte judete unde exista centre universitare. Sustinem pe deplin imbunatatirea cadrului institutional si oferim resurse pentru punerea in valoare si dezvoltarea potentialului de competente din zona noastra, dar si pentru atragerea specialistilor din alte zone ale tarii, in corelare cu cresterea gradului de adaptabilitate si de mobilitate al angajatilor, intreprinzatorilor, persoanelor fizice autorizate si managerilor de la toate nivelurile din cadrul Regiunii Centru. Ne preocupa foarte mult cresterea competitivitatii regionale, care se bazeaza pe cresterea calitatii invatamantului la toate nivelurile. Studentii si masteranzii au nevoie de laboratoare moderne si de centre de pregatire cu functiuni multiple, de aceea, resursele europene nerambursabile vor sustine dezvoltarea lor personala. Proiectele de dezvoltare a Universitatilor vor asigura premisele cresterii calitatii si performantei stiintifice in domenii importante pentru Strategia de Dezvoltare Inteligenta a Regiunii Centru. Pentru urmatoarea perioada de programare, 2021-2027, accentul se va pune tot mai mult pe capabilitatile de crestere competitiva si de transfer rapid si eficient al cunostintelor teoretice catre mediul de afaceri, adica pe inovare si pe imbunatatirea proceselor. O infrastructura educationala adecvata este esentiala pentru construirea de abilitati sociale, dezvoltarea competentelor profesionale si duce mai repede la integrarea socio-profesionala a absolventilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Din punct de vedere fizic si functional, proiectul de fata presupune dezvoltarea si modernizarea infrastructurii extensiei din Alba Iulia ce apartine de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Structura functionala propusa pentru constructia modernizata va include, la subsol, spatii tehnice cu centrala termica, centrala de ventilatie, spatii de depozitare etc. Organizarea spatiilor interioare de la parter are in vedere, in primul rand, amenajarea celor doua amfiteatre. Acesta este motivul mutarii accesului in cladire pe fatada de nord-est (din incinta). Intrarea principala va fi in legatura directa cu un foyer generos, din care se accede stanga-dreapta in amfiteatre. Din acelasi foyer se poate accede la scara si ascensorul care vor face legatura pe verticala cu nivelele superioare. Etajul intermediar va ocupa mai putin de o treime din amprenta la sol a parterului, in coltul nordic. Spatiul respectiv beneficiaza de acces direct din casa scarii si din ascensor. La etajul 1 vor exista un foyer, casa de scara + ascensor pentru persoane cu dizabilitati, o sala de curs cu 62 de locuri, coridor – din care se face accesul in salile de seminar/laborator si iesirea pe terasa circulabila, 2 sali de laboratoare de cate 24 de locuri fiecare si o sala de laborator cu 16 locuri. Cladirea a fost prevazuta cu echipamente si dotari moderne: ascensor pentru 8 persoane, utilizabil de persoanele cu dizabilitati locomotorii, iar toate spatiile vor fi prevazute cu mobilier si echipamente specifice, inclusiv IT. Beneficiarii directi ai acestei investitii sunt cei peste 550 de studenti, masteranzi si doctoranzi ai facultatii albaiuliene.