INFRASTRUCTURA MODERNA PENTRU FERMA DIDACTICA RUSCIORI CE APARTINE DE UNIVERSITATEA ”LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU
Investitiile din cadrul Programului REGIO 2014-2020 pentru mediul universitar continua in judetul Sibiu. Peste 850 de studenti ai Facultatii de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului (SAIAPM), din cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” Sibiu (ULBS), vor putea sa studieze in conditii mult mai bune, ca urmare a lucrarilor ce vor fi efectuate la Ferma didactica din localitatea Rusciori, comuna Sura Mica – Sibiu. Acest fapt este posibil ca urmare a semnarii – de catre Rectorul Universitatii sibiene, Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu si dr. Simion Cretu, director general ADR Centru – a contractului de finantare in valoare totala de peste 18,7 milioane lei, din care suma alocata ca finantare nerambursabila este de aproape 3,7 milioane euro. Institutia de invatamant superior va beneficia de fonduri europene pentru modernizarea si dotarea infrastructurii de educatie de la o locatie din afara municipiului Sibiu, in vederea imbunatatirii conditiilor de studiu ale studentilor care se pregatesc pentru domenii ca ingineria produselor alimentare sau pentru dezvoltarea durabila a zonei rurale.
Proiectul ”Lucrari de reabilitare, modernizare, extindere si echipare infrastructura educationala a Fermei didactice din localitatea Rusciori, Comuna Sura Mica, judetul Sibiu” este finantat in cadrul Prioritatii de investitii 10.1A, Obiectivul specific 10.3 – pentru cresterea calitatii in invatamantul universitar – aferent Axei Prioritare 10 a Programului Operational Regional REGIO 2014-2020. Valoarea totala a cererii de finantare este de 18.726.916,83 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate pentru realizarea investitiilor este de 17.129.963,48 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului, reprezentand peste 3,67 milioane euro. Diferenta o constituie contributia ULBS la cheltuielile eligibile si neeligibile ale proiectului. Echipa de management a universitatii estimeaza ca data finalizarii investitiilor va avea loc chiar la inceputul anului universitar 2022, respectiv pana in 30 octombrie.
Vorbind despre importanta acestui proiect pentru ULBS, Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, Rectorul Universitatii a precizat: „Intr-o lume unde se pare ca mediocritatea castiga teren in majoritatea domeniilor, noi perseveram in a crede in excelenta. Nu in mod strict discursiv, ci viu, faptic si absolut constructiv. Modernizarea si extinderea infrastructurii didactice si de cercetare constituie directii majore de actiune a echipei manageriale a Universitatii ”Lucian Blaga”. Credem ca acestea constituie caile principale prin care putem raspunde provocarilor cu care se confrunta invatamantul superior din Romania. Prin proiectul de fata, universitatea noastra si-a propus cresterea gradului de participare la procesul de invatamant si de angajabilitate al studentilor Facultatii de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului. Investitia vizeaza realizarea a 12 laboratoare de cercetare in sectorul agroalimentar, a unei sali de seminar, a unei sali de curs, a unui amfiteatru cu capacitate de 120 persoane si a spatiilor conexe necesare pentru organizarea de activitati didactice si practice cu caracter de cercetare-inovare, inclusiv echiparea infrastructurii cu materiale didactice, noi tehnologii si suport TIC, echipamente si mobilier de specialitate, software didactic, utilaje de dimensiuni reduse si aparate de masura si control. Doar astfel vom construi pentru studentii, colegii nostri si pentru generatiile viitoare o universitate a excelentei, a dezvoltarii si a inovarii.”
Concret, proiectul care va fi realizat in comuna Sura Mica, sat Rusciori, de catre ULBS va asigura conditiile necesare pentru o pregatire profesionala de calitate si relevanta pentru nevoile pietei muncii in domenii agro-alimentare. Investitiile presupun dublarea suprafetei de amprenta la sol a cladirii ce va fi modernizata, inclusiv prin extindere pe verticala, ceea ce va duce aproape la triplarea suprafetei utile desfasurate. Suprafata totala a terenului pe care se afla cladirea este de peste 2400mp, procentul de ocupare al acestuia fiind de aproximativ 40%. De structura nou creata vor beneficia studentii si cadrele didactice ale institutiei de invatamant superior, care activeaza in cadrul specializarilor de la programele de studiu licenta-zi sau masterat pe domeniile: Ingineria produselor alimentare, Controlul si expertiza produselor alimentare, Biotehnologii in industria alimentara, Inginerie si management in Alimentatie publica si agroturism, Inginerie si Protectia Mediului in agricultura, Montanologie, Asigurarea calitatii si sigurantei alimentelor, Managementul procesarii moderne a alimentelor, Managementul dezvoltarii durabile a zonei rurale si Managementul protectiei mediului agricol. Este vorba de un numar de peste 400 de studenti care vor putea accesa simultan noua facilitate universitara, in vederea pregatirii teoretice si practice. Pe langa dotarea cu toate echipamente necesare studiului, precum si cu solutii TIC moderne, cladirea nou amenajata se va dota si cu panouri solare si cu sisteme de management a energiei, in vederea reducerii semnaturii termice.
”Am contractat recent inca un proiect pentru mediul universitar, la Alba Iulia, care se adauga deja celor existente in Regiunea Centru, care vizeaza modernizarea infrastructurii universitare. Contractele semnate insumeaza aproape 100 milioane lei si de impactul lor se vor bucura peste 2.000 de studenti, in maximum doi ani. Este foarte importanta aceasta preocupare privind investitiile de dezvoltare a mediului universitar, cu atat mai mult cu cat sunt conexate cu domeniile de specializare inteligenta identificate la nivel regional. Acesta este cel mai bun semn ca si mediul universitar este interesat de cresterea competitivitatii regionale, care se bazeaza pe cresterea calitatii invatamantului la toate nivelurile. Studentii si masteranzii au nevoie de laboratoare moderne si de centre de pregatire cu functiuni multiple. In cadrul acestui proiect de la Sibiu este vizata imbunatatirea ofertei de formare universitara pentru mai multe domenii de specializare inteligenta, conform Strategiei CDI 2014- 2020: Bioeconomia; Tehnologia informatiilor si a comunicatiilor; Spatiu si securitate; Energie, mediu si schimbari climatice; Eco-nanotehnologii si materiale avansate, precum si pentru Sanatate. Acest gen de investitii poate duce la crearea de centre unde se pot studia aspecte privind cresterea calitatii si sigurantei alimentare a cetatenilor – cu atat mai mult cu cat, acum, trecem printr-o perioada de insecuritate medicala. Proiectele de dezvoltare a Universitatilor vor asigura premisele cresterii calitatii si performantei stiintifice iar noi speram ca, pentru urmatoarea perioada de finantare, 2021-2027, sa asigure transferul rapid si eficient al cunostintelor teoretice catre mediul de afaceri, dar si o mai rapida absorbtie a absolventilor pe piata specializata a fortei de munca”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.