Centru social pentru varstnicii din Sibiu

Centru social pentru varstnicii din Sibiu

- in Actualitate
319
0
Spread the love

200 DE VARSTINICI DIN SIBIU, VOR AVEA UN NOU LOC PENTRU SOCIALIZARE, POVESTI SI MOBILIZARE

Conditii optime pentru persoanele varstnice din Sibiu, obtinerea independentei si imbunatatirea calitatii vietii a 200 de persoane cu varsta de peste 65 ani, se vor realiza dupa finalizarea unui nou contract de finantare semnat la ADR Centru. Proiectul ce va fi finantat din Programul Operational Regional 2014-2020,  a fost semnat de catre Inalt Preasfintia Sa, Arhiepiscopul Liviu Streza din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din Sibiu si de catre domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru. Prin contract, o suma de peste 4,28 milioane lei se vor investi in realizarea lucrarilor de modernizare si extindere a imobilului din municipiul Sibiu, aflat pe strada A. D Xenopol, nr. 32.

Date proiect:

Proiectul cu titlul ”Modernizare, reabilitare si echipare Centrul de Asistenta Sociala – Centrul Catedral Social Sf. Treime- din municipiul Sibiu” are o valoare totala de 4.287.725,50 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate prin POR este de 2.549.681,09 lei, respectiv 547.141,86 Euro. Fondurile nerambursabile solicitate provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa Prioritara 8  – Dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale, Obiectivul specific 8.3 – Cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale.  Termenul estimat de finalizare a lucrarilor prevazute in proiect este 31 martie 2022.

Necesitatea implementarii acestui proiect este data de dificultatile pe care le traiesc persoanele varstnice, marginalizate ca urmare a problemelor cauzate de alterarea starii de sanatate si a accesului redus la serviciile sociale. Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din Sibiu va facilita accesul persoanelor varstnice cu dizabilitati la activitatile din Centru, iar serviciile sociale ce vor fi prestate pe durata programului vor fi diverse si imbunatatite atat datorita cresterii numarului de angajati, cat si ca urmare a implicarii de voluntari varstnici. Astfel, la finalizarea proiectului, aceasta casa de zi va oferi varstnicilor programe de socializare, culturalizare si de petrecere a timpului liber ce le va imbunatati calitatea vietii, va preveni institutionalizarea lor si le va asigura un grad sporit de independenta si incredere in propriile forte, elemente vitale pentru o batranete frumoasa”, a declarat Simion Cretu, Director general ADR Centru.

Detalii investitie:

Prin proiect se propun lucrari de interventie pentru modernizarea si reabilitarea imobilului ce va avea  destinatia de Centru de asistenta sociala pentru persoanele varstnice. In prezent, cladirea are un subsol partial la strada, cu trei compartimente si un regim de inaltime subsol, parter si etaj. Prin proiect se propun lucrari de inchidere si termoizolare a nivelului mansarda, cu ignifugarea intregii structuri de lemn a nivelatorii si planseului. De asemenea, se vor reface finisajele interioare aferente intregului imobil, iar finisajele exterioare se vor reface pe zona de curte interioara. In curtea interioara se va monta un lift exterior de tip panoramic pentru accesul persoanelor la etajele superioare. Tot din bugetul proiectului este prevazuta executarea lucrarilor de reabilitare a instalatiilor electrice, sanitare si termice pentru intregul imobil. Se va monta o instalatie de supraveghere video si o instalatie de detectie incendiu cu acoperire totala. Pentru eficientizarea consumului de energie, instalatia electrica pentru iluminat si instalatia de incalzire se vor conecta la un sistem de Building Management System al imobilului. Se va avea in vedere accesibilizarea spatiilor pentru persoanele cu dizabilitati (rampe de acces, WC speciale, usi de acces suficient de late pentru carucioare) si se vor achizitiona echipamente pentru kinetoterapie, dar si mobilier, echipamente IT, electrocasnice. 

Dupa finalizarea proiectului, incepand cu aprilie 2022, principalele activitati ce se vor desfasura in cadrul Centrului Catedral Social Sf. Treime vor fi: socializare si petrecere a timpului liber; terapii de recuperare si relaxare; organizare si implicare in activitati comunitare si culturale; asistenta si suport pentru familia persoanei varstnice; suport pentru realizarea activitatilor administrative si gestiunea bunurilor; educatie informala pentru o viata sanatoasa si activa, dar si actiuni caritabile pentru varstnicii aflati in risc de saracie.  De asemenea, va oferi activitati de kinetoterapie si ingrijire in sanatate mintala pentru persoane varstnice: screening pentru identificarea problemelor emotionale si de sanatate, inclusiv a celor de sanatate mintala, consiliere si suport pentru varstnici in ceea ce priveste recunoasterea si tratarea prompta a tulburarilor mintale si neurologice. Criteriile care vor fi luate in considerare in selectarea varstnicilor ce vor avea acces la serviciile centrului vor fi: situatia de urgenta sociala, defavorizarea in care se afla persoana, nevoia de asistenta psihica, fizica sau de sanatate. Se vor organiza saptamanal grupuri de suport (consiliere de grup) cu 8-10 beneficiari. Centrul va fi deschis zilnic, iar cate 25 de beneficiari pe zi vor acea acces la activitatile programate (prin rotatie, in functie de starea de sanatate si de preferintele pentru programele de socializare pe care centrul le va oferi)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like

Secretara de la Federația Română de Canotaj a primit mai mulți bani după desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Paris decât multiplul campion la natație David Popovici. 

Spread the love Fostul ministru Eduard Novak a