Traseul Porților și al altor portițe.
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia cuprinde 7 porți, fiecare cu personalitatea ei. Trei dintre ele, cele mai monumentale, sunt amplasate în partea de est a cetății și fac legătura cu orașul de jos.
Alte trei sunt amplasate pe latura de vest a cetății și fac legătura cu ”Platoul Romanilor” și cartierul Cetate din orașul de sus. A VII-a poartă se găsește pe latura de nord și facilitează accesul spre șanțurile cetății.
Aproximativ între anii 2000-2011 au fost reabilitate toate porțile, poarta a II-a fiind reconstruită. Poarta I are forma unui arc de triumf cu statui și basoreliefuri cu teme mitologicePoarta a II-a a fost reconstruită, ea fiind parțial înlăturată în 1937, în timpul ridicării obeliscului. Are doi stâlpi centrali cu coloane și atlanți.
Poarta a III-a, cea mai monumentală, cea mai bogat decorată, simbol al Cetății Alba Carolina. Are forma unui dublu arc de triumf încununat de statuia ecvestră a împăratului habsburgic Carol al VI-lea, în vremea căruia a fost construită cetatea.
Poarta a IV-a, era numită și ”Poarta episcopului”, ea chiar fiind situată în fața Palatului Arhiepiscopiei Catolice de Alba Iulia. Are o parte interioară bogat decorată și una exterioară sobră în fața căreia se afla un pod mobil.
Poarta a V-a are forma unui tunel boltit din cărămidă, iar la exterior are un pod care leagă un ravelin al cetății cu contragarda sa.
Poarta a VI-a este poarta pe care au intrat în cetate în 1919 regele Ferdinand și regina Maria.
Poarta a VII-a este cenușăreasa cetății, fiind ”ascunsă” imediat după construirea ei.Este cea mai puțin cunoscută și cea mai sobră dintre porți, dar foarte utilă când vrei să ajungi din oraș direct la pista de biciclete din șanțuri.