Mai mult de sapte miliarde lei sunt atrasi in judetul Alba prin realizarea a 270 proiecte europene

Mai mult de sapte miliarde lei sunt atrasi in judetul Alba prin realizarea a 270 proiecte europene

- in Actualitate
370
0
Spread the love

Ministrul Fondurilor Europene a vazut la fata locului felul in care s-a dezvoltat judetul Alba in ultimii ani!

Miercuri, 8 iulie, o delegatie a Ministerului Fondurilor Europene, condusa de domnul Marcel Ioan Bolos, ministru MFE, a verificat stadiul implementarii proiectelor europene in judetul Alba, continuandu-si demersul de nivel national pentru a gasi solutii concrete privind implementarea la timp si in cele mai bune conditii a acestora. Principalele puncte ale vizitei au constat in doua intalniri ale delegatiei ministeriale cu administratia publica locala si doua vizite la obiective finantate din fonduri europene. Intreaga vizita s-a efectuat respectand restrictiile impuse de Starea de Alerta, ceea ce a limitat numarul de participanti din spatiile inchise.

In cadrul reuniunii de lucru desfasurata la sediul Institutiei Prefectului din Alba Iulia au fost abordate teme privind proiecte de investitii mari pentru dezvoltarea judetului Alba, finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare, precum si actiunile de sprijin sustinute de Guvern pentru dezvoltare locala, inclusiv distributia pachetele oferite ca sprijin in cadrul pandemiei Covid-19. Vizitele de lucru au inclus comuna Ciugud, unde a fost prezentat conceptul ”Smart Village” si au fost facute publice rezultatele digitalizarii serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara, prin fondurile europene alocate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020. Cea de-a doua vizita de lucru a avut loc la compania IPEC SA, una dintre cele mai mari firme din lume in ceea ce priveste productia de portelan de menaj, unde functioneaza in prezent 300 de roboti industriali, o mare parte din noile tehnologii dezvoltate aici fiind realizate cu fonduri europene. De asemenea, delegatia MFE a vazut si investitii importante in domeniul HoReCa, in special rezultatele proiectelor de dezvoltare a unui hotel din zona de sud a municipiului Alba Iulia, unde au fost investite fonduri REGIO, atat in perioada 2007-2013, cat si in actuala perioada, 2014-2020.

Ministrul Fondurilor Europene Marcel Ioan Bolos a discutat despre pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectele locale de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Alba, inclusiv despre posibilitatea reabilitarii si extinderii acestor sisteme in judet. De pe urma acestui proiect vor beneficia de apa potabila 106.494 persoane si 23.248 de canalizare, adica aproximativ o treime din intreaga populatie a judetului Alba. De asemenea, s-a discutat despre Autostrada Sebes-Turda A10, reabilitarea liniei de cale ferata Brasov – Simeria, pe relatia Valea Lunga – Sibot din judetul Alba, despre stadiul implementarii proiectului judetean privind managementul deseurilor; precum si despre realizarea unui posibil centru de Transfer Intermodal la Sebes, in perioada de programare 2021-2027.

   „Avem resurse financiare, am creat cu sprijinul Guvernului un cadru legislativ flexibil, am luat masuri de debirocratizare si de transparentizare, fac cel putin o deplasare pe saptamana in comune si la agenti economici pentru a le explica personal oportunitatea pe care o avem. Am creat toate premisele promise la preluarea mandatului, in noiembrie 2019. De acum, doar un primar care ignora nevoile cetatenilor sai nu acceseaza fondurile europene pe care Romania le are la dispozitie!” Suntem acum pe traseul prin care dorim sa schimbam paradigma privind sistemul de atragere si utilizare a fondurilor europene alocate procesului de dezvoltare regionala in perioada 2021-2027. Este vorba de peste 13 miliarde euro, ce vor putea fi utilizate de noile Autoritati de Management create la nivel local in cadrul Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, prin care resursele europene trebuie sa fie aduse mult mai aproape de beneficiarii finali, cetatenii din localitatile Romaniei. Astfel, eu imi respect promisiunea de a nu cheltui bani europeni, ci de a-i investi cu chibzuinta si folos!”, a declarat domnul ministru Marcel Bolos cu ocazia intalnirii cu reprezentantii autoritatilor publice locale din judetul Alba.

Judetul Alba este unul care a avut in ultimii ani o evolutie foarte buna, in special prin proiectele finantate cu resurse europene. Astfel, in judetul Alba sunt implementate 270 de proiecte finantate din fonduri europene – alocate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European. Cele mai multe dintre aceste proiecte – 113 – sunt finantate in cadrul Programului Operational Regional (POR). Prin intermediul Programului Operational Capital Uman (POCU) sunt finantate 100 proiecte, Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA) are 12 proiecte si Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), 22 proiecte, iar in cadrul Programului Operational de Competitivitate (POC) sunt 3 proiecte, inca 20 de initiative fiind finantate direct de la Comisia Europeana, prin sisteme de Cooperare teritoriala europeana. Valoarea totala a acestor proiecte este de peste 1,6 miliarde euro. ”In judetul Alba stim cat este de importanta infrastructura de transport. Autoritatile publice locale au valorificat si cauta sa dezvolte acest potential, pentru crestere si integrarea efectiva in spatiul european. Delegatia MFE a vazut pe viu cum investitiile in infrastructura reprezinta coloana vertebrala a dezvoltarii economice sustenabile. Suntem intr-o situatie grea deoarece criza globala, provocata de pandemia Covid-19, au aratat si vulnerabilitatile Romaniei in fata unor socuri externe. Cu atat mai mult, sprijinul pentru implementarea proiectelor europene, sustinerea investitiilor publice si private, vor asigura o dezvoltare durabila, ceea ce ne face sa speram ca in aceasta perioada, in judetul Alba vor fi implementate proiecte a caror valoare va fi mare cu mai mult decat 30%, fata de anii anteriori”, a declarat, dupa incheierea vizitei delegatiei MFE in judetul Alba, domnul Simion Cretu Director General ADR Centru.

Din program a facut parte si vizita in comuna Ciugud, care a devenit a doua din judetul Alba (dupa Ighiu) cadastrata integral – respectiv pe o suprafata de aproape 4389 hectare – cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operational Regional 2014 – 2020. Drept urmare, proprietarii a circa 14.000 de imobile din comuna devenita deja model de bune practici pentru absorbtia banilor europeni, vor primi gratuit noile carti funciare prin Programul national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF), derulat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Ministrul Marcel Bolos a confirmat dezvoltarea unui nou concept, cel de ”Smart Village”, care va fi sustinut in paralel pe langa conceptul de ”Smart City”, aratand ca, in viitoarea perioada de programare 2021-2027, si localitatile din mediul rural vor avea posibilitati mai bune de accesare a fondurilor nerambursabile. „Este necesar ca autoritatile locale sa inteleaga rolul pe care il au in accesarea finantarilor europene in contextul digitalizarii. Sau, mai bine spus, sansa pe care o au!”, a mai spus Ministrul Fondurilor Europene.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like

Secretara de la Federația Română de Canotaj a primit mai mulți bani după desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Paris decât multiplul campion la natație David Popovici. 

Spread the love Fostul ministru Eduard Novak a