Dispariția satului autentic românesc în fața investițiilor europene

Dispariția satului autentic românesc în fața investițiilor europene

- in Actualitate, Cultura
37
0
*
Spread the love

Satul românesc autentic, cu case din lemn, prispe largi, porți sculptate și ulițe pietruite, este pe cale de dispariție. Pe de o parte, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii sunt esențiale pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, dar pe de altă parte, investițiile europene și fondurile pentru dezvoltare rurală nu țin întotdeauna cont de identitatea culturală a satului românesc.

Știți ce se întâmplă….parcă uneori îmi este dor de mirosul de balegă din drum…zău așe!

În multe zone, proiectele finanțate de Uniunea Europeană au dus la înlocuirea caselor tradiționale cu construcții moderne, fără identitate locală. Betonul și aluminiul au luat locul lemnului și pietrei, iar fațadele viu colorate, adesea nepotrivite cu peisajul, distrug armonia rurală. În plus, multe dintre monumentele istorice și gospodăriile vechi sunt fie neglijate, fie demolate pentru a face loc unor construcții standardizate, fără legătură cu specificul locului. Da….. probabil o să spuneți că nici cum nu este bine….ba da este bine dar să respectăm cu nou VECHIUL…. stiți ce vreau să spun?

Turismul rural – o șansă risipită 100%

Paradoxal, în timp ce țările occidentale investesc în conservarea patrimoniului rural pentru a atrage turiști, România riscă să-și distrugă singură satele tradiționale. Mulți turiști sunt atrași de autenticitatea satului românesc, de casele vechi cu acoperișuri din șindrilă, de meșteșugurile tradiționale și de peisajele pitorești. Totuși, fără măsuri clare de protejare, această moștenire culturală se pierde, iar turismul rural riscă să devină irelevant.

Ce ar fi de facut?….păi personal cred că sunt multe de făcut numai să se vrea.

Uite cateva idei:

Crearea unor fonduri speciale pentru restaurarea caselor vechi și sprijinirea proprietarilor care doresc să păstreze elementele autentice ale gospodăriilor asta ar fi una, alta ar fi stimularea turismului rural autentic, prin subvenții pentru pensiunile care păstrează arhitectura tradițională și promovează meșteșugurile locale nu să locuim in ele (știți aici la cine mă refer).

Fără astfel de măsuri, satele românești riscă să devină doar o amintire, pierzându-și spiritul și farmecul care le-au făcut unice. Modernizarea este necesară, dar nu trebuie să vină cu prețul distrugerii identității culturale.

Hai să fiți sănătoși!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like

Satul care nu se schimbă – Hăpria(între nostalgie și nevoia de renaștere)

Spread the love Copilăria mea s-a scris pe