Tradiția cu cadourile în ghetuțe pleacă de la povestea a trei fete sărace, care voiau să se căsătorească, dar nu aveau zestre. Se spune că, în acele timpuri, pentru ca o fată să fie cerută în căsătorie avea nevoie ca tatăl ei să aibă o zestre considerabilă. Cu cât zestrea era mai mare, cu atât fata avea șanse mai mari să-și găsească un soț mai bun. Pentru că nu avea zestre pentru fiicele sale, tatăl acestora a decis să le vândă ca sclave.
Nicolae, aflând de situația celor trei fete, în noaptea de 5 spre 6 decembrie a aruncat pe fereastra fiecăreia dintre ele câte un săculeț cu bani, iar săculeții au căzut, fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetele fetelor.
Acest lucru a dus la obiceiul copiilor de a-și lustrui pantofii și de a aștepta cadouri în ghetuțe.
Potrivit tradiției, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae vine și pune dulciuri în ghetuțele copiilor care au fost cuminți și au ascultat de părinți.
Iar cei care nu au fost cuminți vor primi o nuielușă.
Potrivit tradiției, nuielușa este dintr-o creangă de măr, iar a doua zi, ea trebuie pusă în apă. Dacă va înflori până de Crăciun înseamnă că Moș Nicolae i-a iertat obrăzniciile celui mic, iar Moș Crăciun va fi mai darnic.