Dacă ești cititor fidel al Ciugudeanului, sigur ai mai auzit de Vasile Strugari. Jucător de poker Texas Hold’em cash, Vasile nu e doar un pasionat al jocului, ci un adevărat strateg, mereu în căutare de noi provocări la masă. Cu multă experiență și un stil de joc calculat, el știe că pokerul nu e doar despre noroc, ci mai ales despre decizii corecte la momentul potrivit.
Astăzi, revine în paginile noastre pentru un nou interviu, în care ne povestește despre reușitele sale, despre momentele tensionate din joc și despre lecțiile pe care le-a învățat pe parcurs. Hai să vedem ce are de spus!
După mai bine de 5 ani, cum ai evoluat ca jucător de poker?
În ultimii 5 ani m-am axat mai mult pe jocul de Cash game Pot Limit Omaha și am evoluat la acest format de joc.
Ce ai învățat despre tine prin acest joc?
Pe scurt, prin jocul de poker am învățat să mă cunosc mult mai bine, să-mi descopăr anumite trăiri în momente de presiune și cum să găsesc soluții în fiecare situație!
Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai acumulat în cash games?
Cele mai importante lecții pe care le-am învățat în jocul de cash game ar fi: – Să fiu detașat de bani în timpul jocului și să fiu concentrat doar pe decizii bune! – Să înțeleg mai bine matematica jocului dar mai ales psihologia umană… Și cum se poate schimba totul în câteva minute sau chiar secunde! – Am învățat să-mi stăpânesc emoțiile, să rezist cu brio sub presiune și să ies învingător la finalul jocului (chiar și atunci când rezultatul nu e în favoarea mea).
Ce greșeli ai eliminat din jocul tău?
Jocul de poker și lumea în general se află în continuă schimbare și evoluție, așa că adaptarea e foarte importantă. Trebuie să fii mereu foarte atent și concentrat, să poți specula fiecare greșeală sau tendință evidenta a celorlalți jucători, iar pe cât posibil tu să nu arăți vreun punct slab.
Pokerul s-a schimbat mult în ultimii ani. Cum te adaptezi la noile tendințe și stiluri de joc?
Consider că am evoluat ca jucător și sunt mai disciplinat acum decât în trecut. Asta vine din experiență și din înțelegerea faptului că fără răbdare și o disciplină de fier nu poți deveni jucător profesionist.
Te consideri un jucător de poker mai disciplinat acum decât în trecut?……Cu siguranță ai avut momente în care ai simțit că stagnai, cum ai reușit să depășești astfel de perioade?
Joc poker de 15 ani iar în toată această perioadă au fost momente în care am simțit că stagnez. Dar am înțeles că e doar o perioadă, mi-am găsit motivația să studiez și mai mult sau să fiu mai puternic mental. Prin încredere și perseverență rezultatele o să apară cu siguranță.

Ce anume ți-a influențat această schimbare?
În jocul de poker, echilibrul dintre strategie și instinct este foarte important! Trebuie sa ai o strategie, să stăpânești foarte bine matematica jocului dar este la fel de important să fii atent la fiecare tendință a jucătorilor și să adaptezi încontinuu. Trebuie să știi când să joci matematic și când să-ți asculți instinctul…
Dacă ai putea să-i dai un sfat versiunii tale de acum 5-10 ani, care ar fi acela?
Cred că cel mai important sfat pe care pot să-l dau versiunii mele de acum 10 ani ar fi: Crede în tine și nu te descuraja niciodată!
În ce măsură crezi că șahul te-a ajutat să îți dezvolți răbdarea și capacitatea de a anticipa mișcările adversarului?
Șahul mereu a avut o influență pozitivă în viața mea. Prin șah mi-am dezvoltat răbdarea, logica, imaginația, disciplina, puterea de calcul și intuiția. Toate sunt foarte importante și mă ajută mult atât în poker cât și în viață.
Ai observat vreo similitudine între jucătorii buni de șah și cei buni de poker? Ce îi diferențiază pe cei excepționali?
Sunt multe asemănări între jucătorii buni de șah și cei buni la poker. Aici aș vorbi despre puterea de concentrare, un mental puternic, inteligență sau ambiția de a nu renunța. Iar cei mai buni reușesc mereu să vadă o mutare în plus, atât la șah cât și la poker!
Ai avut vreun moment în care ai vrut să renunți la poker? Ce te-a făcut să mergi mai departe?
Au fost unele momente când m-am gândit să renunț la pokerul profesionist, pe fondul unor perioade mai dificile sau a lipsei de motivație. Dar nu am luat niciodată această decizie, mereu mi-am recăpătat motivația și am mers mai departe.
Cum reușești să menții un echilibru între poker și viața personală? Simți că acest echilibru s-a schimbat în ultimii ani?
Echilibrul între poker și viața personală este foarte important! Mi-am construit demult un program pe care îl respect, trebuie să ai grijă de bankroll și să investești inteligent o parte din bani de care nu ai nevoie la poker. În ultimii ani am jucat mai puțin și m-am concentrat serios și pe partea de investiții, dezvoltare personală etc.
Cum gestionezi momentele de pierdere și stresul care vine cu ele? Ai vreo strategie mentală pe care ai dezvoltat-o în timp?
Unele pierderi în viață cât și la poker sunt inevitabile. Odată ce înțelegi cu adevărat acest lucru și ești mult mai detașat de rezultat, atunci se întâmplă miracolul! Am înțeles și mi-am fixat ideea că în orice sport mai pierzi uneori dar dacă ești serios și joci bine, mereu vei câștiga pe termen lung. Asta e pură realitate și mă ajută să nu fiu stresat atunci când rezultatul de moment nu e cel așteptat.
Ce înseamnă succesul pentru tine acum, comparativ cu ce însemna acum câțiva ani?
Ce înseamnă acum „succes” pentru mine s-a schimbat în unele privințe față de ce însemna succesul acum 10-15 ani. Cu mult timp în urmă vedeam succesul doar prin acumularea de foarte mulți bani. Astăzi înțeleg că este foarte important să fii independent financiar dar nu e absolut necesar să fii foarte bogat. Mai departe am înțeles că este cel puțin la fel de important să evoluez ca om, să mă descopăr cu adevărat, să fiu cât mai liber și să evoluez spiritual.
Care sunt planurile tale de viitor, atât în poker, cât și în afara lui? Te vezi jucând poker pe termen lung sau ai în vedere și alte direcții?
În viitor îmi doresc să pot evolua cât mai mult în toate aspectele vieții care sunt importante pentru mine. Vreau să fiu în continuare jucător profesionist de poker dar sunt orientat și pe alte surse de venit; îmi doresc să aduc un plus de valoare în societate și să mă bucur de pasiunile mele… să mă bucur de viață.
Am fost la Cluj și am poposit pentru câteva clipe în paginile cărții tale….interesant, plăcut, liniștitor …. cum a apărut aceasta idee de a scrie o carte si de ce acum?

Cartea „Viața și Gândurile Unui Om Liber” s-a născut dintr-o dorință pe care am avut-o cu mai mulți ani în urmă. Simțeam că am ceva de spus dar nu am avut curajul să scriu, mi se părea că îți trebuie un talent anume sau doar cei „aleși” pot să scrie o carte. Apoi în noaptea de 11 spre 12 aprilie 2024 efectiv am visat titlul cărții și numele câtorva capitole din carte… părea totul atât de real! A 2-a zi nu am mai ezitat asuprea talentului meu de a scrie, ci mi-am notat titlul și efectiv am început să scriu cu pasiune. M-am dedicat doar scrisului câteva luni și acum puteți citi o carte în care am împărtășit unele experiențe esențiale din viața mea, gândurile mele… Și tot ce am învățat mai important de la viață până la vârsta de 33 de ani!
Domnu să te răsplătească în tot ceea ce faci Vasile….mulțam tare mult!
După această discuție, un lucru e clar: Vasile Strugari nu este doar un jucător de poker talentat, ci și un om echilibrat, modest și cu o perspectivă profundă asupra vieții. Într-o lume unde adrenalina și riscurile sunt la ordinea zilei, el reușește să rămână calm, concentrat și mereu cu un pas înaintea adversarilor.
Însă Vasile nu și-a limitat gândirea doar la mesele de poker. A reușit să transpună în cuvinte experiențele, reflecțiile și lecțiile sale de viață în cartea „Viața și Gândurile Unui Om Liber”. O lectură sinceră, autentică, prin care cititorii pot descoperi nu doar un jucător calculat, ci și un om cu o filosofie aparte asupra libertății și alegerilor personale.
Ne bucurăm că am avut ocazia să stăm din nou de vorbă cu el și să descoperim puțin din gândirea unui adevărat strateg al pokerului cash. Îți mulțumim, Vasile, pentru timpul acordat și pentru sinceritatea răspunsurilor! Îți dorim mult succes în continuare, atât la masa de joc, cât și în paginile viitoarelor cărți!
